Нищо не може да изличи страданието. Една майка погреба сина

...
 Нищо не може да изличи страданието. Една майка погреба сина
Коментари Харесай

Германия се провали

 Нищо не може да изличи страданието. Една майка погреба сина си, един мъж оплаква брачната половинка си, едно дете е изгубило татко си. Всички те вечно ще живеят с раните, които преди година им нанесе подлият терорист. Нито срещата с канцлерката Меркел, нито паричният чек от държавното управление, нито пък проверяващата комисия могат да излекуват тези рани. Независимо от това ние сме в дълг към жертвите.
Близките им с право се оплакват, че са били изоставени от канцлерката. Да, незабавно след атентата Ангела Меркел отиде на възпоменателна литургия, а в деня от годишнината се срещна с близки на жертвите. Но през 12-те месеца сред тези две срещи канцлерката не беше дружно с тях. Наистина, немският президент одобри околните на жертвите, а държавното управление назначи специфичен прокурист, само че Ангела Меркел бе длъжна персонално да се погрижи за тъгуващите хора.

Това е срамно за Германия

От години управляващите предизвестяват популацията за заплахата от терористично нахлуване. Когато обаче то се случи, Германия се оказа неподготвена. В първия миг околните на жертвите просто нямаше към кого да се извърнат. Защото специфичният прокурист беше назначен едвам месеци след атентата. Затритият човешки живот не може да се компенсира с пари. Въпреки това за една богата страна като Германия е срамно, когато засегнатите са принудени да вървят по десетки инстанции, с цел да получат поддръжка, тъй като в фамилията е отпаднала една заплата, или тъй като ранен човек е заставен да преустрои жилището си, с цел да се придвижва с инвалидна количка. Отнапред би трябвало да е напълно ясно кой заплаща компенсациите, а размерът им да бъде съответен, без значение дали жертвата е от Германия, Полша, или Израел. Ние просто го изискуем на жертвите.

Терористът не се пръкна изведнъж

Най-тежко за околните е прозрението, че техните обичани същества починаха, тъй като бяха допуснати огромни неточности. Терористът не се пръкна просто по този начин, изведнъж. Силите за сигурност го следяха от години. Ако управляващите го бяха арестували или най-малко следили по-внимателно, той нямаше да може да убие 12 души. Германия се провали.
 Фабиан фон дер Марк
Фабиан фон дер Марк

Да, независимите пълномощия на обособените федерални провинции и разделянето сред тайните служби и полицията са смислени конституционни решения. Но когато страната изпусне из очи един ислямист, който желае да си набави взривни субстанции и оръжие, който поддържа връзка с висши водачи на ИД и е систематизиран като доста рисков, тогава това в действителност е неуспех на политическата система. И ние сме в дълг пред жертвите то да не се повтаря повече.  Занапред в никакъв случай повече не трябва да омаловажаваме заплахата на един екстремист. Подобни случаи в никакъв случай повече не трябва да се подмятат сред десетки разнообразни институции. Не бива наличната информация да се губи някъде по каналите вътре в Германия или в Европа. Днес доста от структурните неточности и пропуски към този момент са известни. Политиците обаче към момента са в дълг пред жертвите да премислят целия този комплекс в границите на проверяващата комисия и да си извадят съответните поучения.

Но и всички ние сме в дълг пред жертвите – в дълга си и отсега нататък да живеем свободно. Мигар да не вървим на коледни базари и да не пием дружно греяно вино поради тероризма? Това ще бъде най-неправилното решение. Терорът би трябвало да бъде съкрушен, а човещината да победи – такава е нашата отговорност през днешния ден. И това ние изискуем на жертвите.

Виж всички публикации от Фабиан фон дер Марк-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР